ABOUT

viviana degrandi

I was born in 1979, in Gattinara, a small town of Piedmont. In 2005 I graduated in Fashion Design & Management at Politecnico di Milano, course in collaboration with Bocconi University. After some experiences in fashion and design studios, I decided to start a design studio in Milan, at the beginning with two collegues (Chiara D’Aleo e Aliki Zachariadi); the team was called EriaDesign. We started to project for some italian companies as L’Oreal and Carroten, Snips, Pavoni Italia, Emoh and Miniforms. Our team was enriched by different paths of education and working experiences: we worked together for many years, developing idea inspired by everyday life.

From 2012 I moved in Zona Tortona, where I based my own studio. Now I’m  following a personal path, with an approach closely linked to aspects of product industrialization. It is very important for me to understand in detail the production processes in order to exploit to its full potential the technology  to which I have to relate and take advantage of. The key to product innovation is a technical but open-minded approach, that conveys the change through small details.

My work experience of recent years has seen me involved in a variety of different projects, always exciting regardless of the raw materials, where my goal has been to innovate without altering the nature: small, silent revolutions that have resulted in higher quality, better usability, lower production costs and simple aesthetics that allows the object to speak for itself.

Up until now I have specialized in food and household items. I am passionate about this field because the product is very linked to the user, to gestures and most of all to everyday habits. I think that an object that is used every day deserves meticulous attention during the design phase and implementation: a well designed object can turn an ordinary day, awakening  or even a moment into something special. On the contrary a poorly designed object creates problems, bad moods and becomes your enemy. Objects around us should be our friends, helping us with our day to day tasks. I like to think that in my own small way I can help people feel better.

In 2015 I won Red Dot Concept Award with two projects: Atollo© – Best of the Best Red Dot winner –  a set of 6 differently sized bowls that can be stacked together. Veggie© – Red Dot winner – a hand-held spinner, ideal for washing and drying vegetables.

 

Nata a Gattinara, classe 1979, laurea presso il Politecnico di Milano nel C.d.L. sperimentale in collaborazione con l’istituto Bocconi in Fashion Design & Management nel 2005.

Dopo alcune collaborazioni e la possibilità di progettare per alcuni importanti brand ho fondato nel 2008 con due colleghe lo studio EriaDesign. In questo periodo nacquero diversi prodotti e collaborazioni importanti con aziende non solo italiane come L’Oreal, Carroten, Snips, Pavoni Italia, Emoh e Miniforms.

La partnership con Chiara D’Aleo e Aliki Zachariadi è proseguita fino al 2012, quando ho preso una mia strada personale aprendo il mio studio in zona Tortona, dove attualmente lavoro. La ricerca progettuale parte dall’analisi della quotidianità, della gestualità e ritualità: gli oggetti che ci circondano dovrebbero essere relazionati al corpo, in un continuum con esso. La relazione fluida e piacevole con quello che ci circonda è esempio di good design: fare uso degli oggetti in modo leggero e spensierato. E’ un ideale, che cerco di vedere realizzato nei miei progetti/oggetti, così come negli elaborati grafici.

La mia metodologia di progettazione è molto orientata al mercato, presto molta attenzione alle richieste dei clienti e dei fruitori  relative l’abbattimento dei costi di produzione, la razionalizzazione dei processi e della logistica: sono tutti aspetti che completano un buon progetto, in un’ottica di responsabilità sociale e ambientale. Un ambito a cui ho sempre dedicato molta attenzione è quello degli accessori per il settore del food: il cibo rappresenta ancora un rito a suo modo primitivo che si arricchisce di volta in volta nuovi valori e grazie alla ricerca sui materiali e alle nuove tecniche di cottura assume una veste nuova nelle fasi di consumo e preparazione, sia nella sfera privata che pubblica. 

Nel 2015 ho partecipato al Red Dot Concept Award con due progetti premiati: Atollo© – vincitore Best of the Best – un set di 6 ciotole che si inseriscono una nell’altra in un’ottica salvaspazio. Veggie© – vincitore – una centrifuga manuale ideale per scolare e sciacquare verdure, legumi o frutti di bosco.


Hit Counter provided by Sign Holder